duminică, 28 iulie 2013

Montare Carcasa Gearbox V2 8mm SRC pe M4 Fantomas

 La aceasta replica memorabila de la Cybergun i-a sosit momentul de un upgrade. Din cauza "batranetii" i s-a fisurat gearboxul in partea din fata, ceea ce e o problema clasica la V2. Am decis sa nu o las sa se rupa de tot, si am cautat printre mai mult producatori de carcase: de la Ultimate i s-a rupt recent unui prieten, dupa ce inainte incercase un D-Boys, care s-a rupt de asemenea, JBU nu-mi inspira incredere, altele erau prea scumpe sau prea departe.


Am ales SRC, deoarece stiam ca fac piese de calitate, judecand si dupa ultima replica SRC reparata. Asa ca voi prezenta in detaliu carcasa de gearbox V2 pe care am montat-o, si intamplarile avute cu ea.


Prinderea celor 2 parti a carcasei se face cu suruburi cu filet metric.


In general este bine finisata, dar intr-un mod foarte ciudat, are niste bavuri urate de tot chiar in orificiile in care se monteaza bucsele, ceea ce reprezinta o mare bataie de cap (dupa cum am aflat pe propria-mi piele), deoarece uneori este afectata planeitatea bucsei.

In foto de mai jos se observa pinul opritor al tragaciului (cel mic, din mijloc), care are un fel de ranforsare la baza; se mai observa bavurile din orificiul din dreptul rotii de la piston, precum si faptul ca in orificiile de la cut-off lever si de prindere al contactului-tragaci nu exista filet, nici nu sunt incluse suruburi in set, si sunt si mai mari decat la cealalta carcasa.


Dupa cum se observa in foto de mai jos, capul surubului este mai mic decat axul pe care oscileaza cut-off lever-ul, problema rezolvata prin confectionarea si adaugarea unei saibe. Sarma de pe cut-off lever a fost o incercare initiala de a anula jocul acestuia, pe care am demontat-o ulterior.


Am fotografiat si interiorul partii din fata a gearboxului, acolo unde se crapa de obicei (sperand sa nu...).


Am montat pe replica niste bucse de 8mm AirsoftPro cu dublu canal de ungere pe interior. Nu scrie cu ce procent reduc frictiunea aceste canale desi sunt cam scumpisoare, iar eu le-am luat pentru ca erau singurele disponibile (urasc situatile cand sunt constrans in acest fel).


La montarea rotilor am observat ca orificiul din dreapta a rotii de la motor este foarte deformat, si a trebuit sa-l ajustez cu lama cutter-ului. E de la sine inteles ca am pierdut o gramada de timp incercand sa-i refac planeitatea, aceasta fiind cea mai importanta roata din angrenaje, responsabila atat de sunetul in functionare, cat si de reglajul motorului.


Dupa nenumarate incercari, demontari si remontari, am gasit pozitia optima de echilibrare a rotilor. Cand am ajuns la probele in functionare a gearboxului, am constatat ca se aud niste sunete ciudate legate de angrenaje. Dupa alte nenumarate demontari si remontari am constatat cauza: "ranforsarile", aica peretii gearboxului sunt prea apropiati de roata de la motor, iar aceasta freaca in ei. Avand in vedere ca se afla in aceeasi pozitie de rotatie axiala, am lasat-o "sa-si faca loc" exact cat ii trebuie, sunetul reducandu-se treptat.


Cand am montat gearboxul in corpul replicii, am constat ca orificul de asigurare cu surub dinspre spate era decalat. Problema rezolvata prin largirea gaurii de pe corp, indeajuns incat gearboxul sa stea foarte fix.


In timpul probelor am avut neplacuta surpriza sa constat ca s-a ars mosfetul replicii, un Gate GDS4004. Pus in fata faptului implinit, a trebuit sa iau o decizie. A doua zi am cautat tranzistorul la un magazin de electonice, si l-am si gasit la un pret rezonabil.


Dupa cum se vede in foto de mai jos, s-a ars si o dioda SMD (cea de sus), care nu a fost identificata de vanzatorii magazinelor de electronice carora m-am adresat. Am apelat la un electician experimentat, si mi-a confirmat ca se poate monta orice dioda in locul acelei sparte, si chiar mi-a dat una mai mare si mai rezistenta, pe care am lipit-o direct pe placa.


Tranzistorul l-am lipit pe picioarele celui vechi, ca sa pastrez forma originala.


Asadar mosfetul arata aproape la fel ca cel original, doar cu o dioda mai mare si mai buna in plus.


Problema cu mosfetul a fost rezolvata, dar cauza scurt-circuitului care l-a ars nu era identificata. Privind cu atentie, am observat ca firele din gearbox erau ciupite foarte fin, iar cateva filamente ieseau la suprafata si faceau contact cu carcasa de gearbox metalica. Cauza probabila este numarul mare de demontari la care a fost supus de-a lungul vietii acestuia. Am izolat si repozitionat firele, iar problema a disparut.


Ca o precizare pentru cei care se intreaba de ce s-a ars mosfetul, cu tot cu siguranta montata: siguranta functioneaza in cazul in care se blocheaza gearboxul sau sunt probleme la motor. In schimb, in cazul unui scurt-circuit direct pe firele +/-, mosfetul se incalzeste foarte puternic si instantaneu, dupa care se arde, nemaindeplinindu-si functia de intrerupator electronic, si lasand curentul sa treaca prin el.

In concluzie, montarea acestui gearbox mi-au mancat peste 10 ore de lucru, ceea ce este foarte mult  pentru o operatiune relativ simpla. Sper sa fi meritat acest efort, si sa nu se crape carcasa prea curand. Iar daca as mai avea ales intre SRC si altele, probabil ca nu as mai alege SRC decat daca as putea sa ma uit cu atentie la alte carcase de acelasi producator, iar daca orificiile bucselor ar fi in regula, as mai incerca sa mai montez una.

2 comentarii:

  1. Maestrul viselor cazone : Gabi Leonte .

    RăspundețiȘtergere
  2. http://www.wgcshop.com/wgc2008/main/product_detail1.php?search_From=category&item=ACTION-PT-CTS0202&search=special&rs=AEG%20Cylinder%20Set&catid=108&cat=759


    ati incercat asa cilindru?

    RăspundețiȘtergere